Na UWM wymyślili nowy napój. To nietypowy sok wzmacniający i regenerujący

2017-05-15 09:14:54(ost. akt: 2017-05-15 11:07:09)

Autor zdjęcia: UWM

Dr inż. Beata Piłat z Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych na Wydziale Nauki o Żywności zgłosiła do Urzędu Patentowego soki z kwasami tłuszczowymi rokitnika. Nowy sok ma spełniać określone funkcje.
Rokitnik pospolity, często sadzony jako roślina ozdobna oraz w celu umocnienia skarp, jest także wysoko ceniony za właściwości lecznicze. Ze względu na zawartość witaminy A, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, fitosteroli, kwasów organicznych, w medycynie tradycyjnej używano go do leczenia astmy.
Ponadto wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwbólowo. Jego owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Olej wykorzystuje się do produkcji kremów do ciała. Taki kosmetyk nadaje się do suchej skóry i do cery potrądzikowej.

Owoce rokitnika to także witaminowa bomba. To także owoce, które jako jedne z niewielu zawierają tłuszcz w miąższu – oleosom. W oleosomach zlokalizowane są różnorodne substancje bioaktywne, rozpuszczalne w tłuszczach. Rokitnik w swoich oleosomach gromadzi m.in. kwasy tłuszczowe omega 7. Jest ich tam sporo i to one właśnie wspomagają gojenie się ran, odleżyn a nawet wrzodów przewodu pokarmowego.

Oleosom ma kształt kuleczki, która unosi się w soku rokitnikowym. I tę jego właściwość dr inż. Piłat postanowiła wykorzystać. Razem z zespołem opracowała technologię pozyskiwania oleosomów z owoców rokitnika. Wydobyte olesomy, które w dużej masie wyglądają jak pomarańczowe masło i mają takąż konsystencję, zastosowała jako dodatek do soków owocowych

– Napój powstający w wyniku zmieszania olesomów z rokitnika w ilości od 1 do 20% wagowych z wyłącznie naturalnymi składnikami takimi, jak soki owocowe, soki z jarzyn, wyciągi z organizmów morskich, drożdże, lukrecja, kiełki pszeniczne, przyprawy itd. dostarcza konsumentowi niezbędnych składników pokarmowych. Działa regenerująco i wzmacniająco. Może być stosowany, np. przez sportowców, jako naturalna odżywka, ludzi ciężko pracujących fizycznie i wszystkich, którzy dbają o zdrowie – wyjaśnia dr inż. Piłat zastosowanie swego wynalazku.

Napój z olesomami z rokitnika nie będzie jej pierwszym zgłoszeniem patentowym. Dr inż. Piłat we współpracy z firmą „Szarłat" spod Łomży, która dostarcza jej owoce do badań, opracowała już metodę pozyskiwania oleju z rokitnika, który już jest w sprzedaży i jako suplement diety może być dodawany do potraw i deserów. Obecnie zaś prowadzi badania nad wykorzystaniem olesomów z rokitnika w innych postaciach.


Komentarze (17) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. maro #2245565 | 95.160.*.* 15 maj 2017 13:08

    hahaha niech ta pseudo uczelnia już nic nie wymyśla, tak jak z węgorzami i widmo konferencjami hahaha zaraz znowu CBA przyjdzie i będzie skandal

    Ocena komentarza: warty uwagi (10) odpowiedz na ten komentarz

  2. Polak #2245752 | 81.190.*.* 15 maj 2017 18:14

    Ile w tym chemii? MÓWCIE PRAWDĘ!!!!

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

  3. ox #2245635 | 94.254.*.* 15 maj 2017 14:56

    I zaraz powstanie wydział sokownictwa i powstaną nowe miejsca pracy dla ludzi związanych z pracownikami UWM.

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

    1. Prosze zapoznac sie #2245523 | 5.172.*.* 15 maj 2017 12:03

      ze skladem nutridrinkow ,Sa to zestawy wysoko tluszczowe .Potrzeba takiego polskiego nutri drinka jest duza .Dla osob starszych i po operacjach.Cena takich skondensowanych odzywek jest wysoka byc moze udalo by sie ja obnizyc,stosujac rodzime skladniki.

      Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

      1. oj oj #2245640 | 5.60.*.* 15 maj 2017 15:08

        Jest już jeden "napój" z rokitnikiem. To SPECJAL-ny napój z Browarów w Elblągu.

        Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

      Pokaż wszystkie komentarze (17)
      2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5