Na UWM wymyślili nowy napój. To nietypowy sok wzmacniający i regenerujący

2017-05-15 09:14:54(ost. akt: 2017-05-15 11:07:09)

Autor zdjęcia: UWM

Dr inż. Beata Piłat z Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych na Wydziale Nauki o Żywności zgłosiła do Urzędu Patentowego soki z kwasami tłuszczowymi rokitnika. Nowy sok ma spełniać określone funkcje.
Rokitnik pospolity, często sadzony jako roślina ozdobna oraz w celu umocnienia skarp, jest także wysoko ceniony za właściwości lecznicze. Ze względu na zawartość witaminy A, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, fitosteroli, kwasów organicznych, w medycynie tradycyjnej używano go do leczenia astmy.
Ponadto wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwbólowo. Jego owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Olej wykorzystuje się do produkcji kremów do ciała. Taki kosmetyk nadaje się do suchej skóry i do cery potrądzikowej.

Owoce rokitnika to także witaminowa bomba. To także owoce, które jako jedne z niewielu zawierają tłuszcz w miąższu – oleosom. W oleosomach zlokalizowane są różnorodne substancje bioaktywne, rozpuszczalne w tłuszczach. Rokitnik w swoich oleosomach gromadzi m.in. kwasy tłuszczowe omega 7. Jest ich tam sporo i to one właśnie wspomagają gojenie się ran, odleżyn a nawet wrzodów przewodu pokarmowego.

Oleosom ma kształt kuleczki, która unosi się w soku rokitnikowym. I tę jego właściwość dr inż. Piłat postanowiła wykorzystać. Razem z zespołem opracowała technologię pozyskiwania oleosomów z owoców rokitnika. Wydobyte olesomy, które w dużej masie wyglądają jak pomarańczowe masło i mają takąż konsystencję, zastosowała jako dodatek do soków owocowych

– Napój powstający w wyniku zmieszania olesomów z rokitnika w ilości od 1 do 20% wagowych z wyłącznie naturalnymi składnikami takimi, jak soki owocowe, soki z jarzyn, wyciągi z organizmów morskich, drożdże, lukrecja, kiełki pszeniczne, przyprawy itd. dostarcza konsumentowi niezbędnych składników pokarmowych. Działa regenerująco i wzmacniająco. Może być stosowany, np. przez sportowców, jako naturalna odżywka, ludzi ciężko pracujących fizycznie i wszystkich, którzy dbają o zdrowie – wyjaśnia dr inż. Piłat zastosowanie swego wynalazku.

Napój z olesomami z rokitnika nie będzie jej pierwszym zgłoszeniem patentowym. Dr inż. Piłat we współpracy z firmą „Szarłat" spod Łomży, która dostarcza jej owoce do badań, opracowała już metodę pozyskiwania oleju z rokitnika, który już jest w sprzedaży i jako suplement diety może być dodawany do potraw i deserów. Obecnie zaś prowadzi badania nad wykorzystaniem olesomów z rokitnika w innych postaciach.


Komentarze (17) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Kamila #2597771 | 85.222.*.* 9 paź 2018 09:50

    Potwierdzam świetne działanie soków. Mąż kupił markową wyciskarkę i zaczęliśmy pić soki wg. porad https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto- pic-soki i już w krótkim czasie zauważyłam pozytywne zmiany. Przeszła mi anemia i migreny. Poprawiła mi się kondycja skóry i włosów. Mam dużo energii której kiedyś mi brakowało. Polecam pić soki dla zdrowia i urody.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Tabaszewska #2248835 | 37.201.*.* 19 maj 2017 19:53

    Moj Jozio juz probowal- mniam, mniam....

    odpowiedz na ten komentarz

  3. trujący chleb #2246163 | 2.163.*.* 16 maj 2017 08:57

    .....zawracanie kijem wisły...hehe, nic nie pomogą soczki , jak każdy kawałek chleba z dodatkiem trucizny GLIFOSAT http://www.polishclub.org/20 14/05/29/dr-jerzy-jaskowski-randap-samou nicestwienie-smutne-refleksje-w-niedziel ny-wieczor/

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  4. Ach #2246153 | 37.47.*.* 16 maj 2017 08:49

    Kortowiada kortowiada a Uwm musi zapłacić 2,5 duzej bańki kary za przeklęty jest wyrok chodzi o wegorze.

    odpowiedz na ten komentarz

  5. benon #2246092 | 37.47.*.* 16 maj 2017 07:50

    z niecierpliwością czekam na degustację

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (17)
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5