Poniedziałek, 18 grudnia 2017. Imieniny Bogusława, Gracjana, Laury

Podziel się:

Podziel się:

Tradycje na Warmii i Mazurach

Wiele elementów z kultury pruskiej zachowało się w obyczajach mazurskich. Na przestrzeni wieków zmieszały się one z obrzędami społeczności cudzoziemskiej oraz ze zwyczajami chrześcijańskimi pochodzącymi również z Warmii.

Zaduszki to święto chrześcijańskie poświęcone czci zmarłych, a dziady są jedną z pogańskich tradycji, obchodzone są w noc z 31 października na 1 listopada. Obyczaj zaduszny służył przede wszystkim obcowaniu z duszami przodków, był praktykowany przed nadejściem chrześcijaństwa. Przykładem obrzędów dziadów może być np. przygotowywanie specjalnych uczt w domach lub na cmentarzach. Ucztujący zrzucali na podłogę część jedzenia specjalnie dla dusz, aby pozyskać przychylność zmarłych.

Jest też wiele potraw, które pochodzą z Warmii i Mazur. Jedną z nich są plince z pomoćką. Są to placki ziemniaczane z twarogiem i śmietaną. Pomoćka (masa z twarogu i śmietany) nie jest tak dobrze znana w Polsce jak same plince (placki ziemniaczane z cebulą, które tak samo nazywa się w Wielkopolsce). Inną ciekawostką kulinarną jest brukowiec mazurski – należy do jednych z najstarszych ciast. Ten rodzaj piernika pochodzi z XII-wiecznej Bazylei i Norymbergii i jest robiony z kuleczek i stąd nazwa, ponieważ przypomina bruk.

Odnośnie tradycji wielkanocnych jedną ze znanych na Mazurach jest zwyczaj stukania się ugotowanymi jajkami. Wygrywa osoba, której jajko będzie niepobite. Natomiast zarówno na Warmii, jak i na Mazurach istniał przesąd, aby w Wielki Piątek i Niedzielę Wielkanocną się nie czesać, aby kury nie grzebały w ogrodzie. Są też znane takie zwyczaje jak rezygnacja z chodzenia boso, która pozwalała uniknąć wrzodów. Ludność wierzyła w to, że jajka chronią od nieszczęść, z tego powodu stawiano je w różnych miejscach na dworze.

Róża Kowalewska 3c
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: informer
Oceń artykuł:

(0)