Popularny kebab otworzy się w Olsztynie. Będzie to największy lokal Piri-Piri w Polsce. Co w nim zjemy?

2023-07-12 15:04:59(ost. akt: 2023-07-13 09:36:53)

Autor zdjęcia: pixabay.com

W Olsztynie będzie można zjeść popularny kebab marki Piri-Piri. Lokal tej wywodzącej się z Lublina sieci zostanie otwarty we wrześniu u zbiegu ulic Staszica i Pieniężnego. Będzie to największy lokal tej sieci w Polsce.
220-metrowy lokal Piri-Piri w Olsztynie zostanie otwarty we wrześniu w kamienicy koło katedry — w nowej kamienicy na skrzyżowaniu ulic Staszica i Pieniężnego. Jeszcze kilka lat temu przechodniów straszyły w tym miejscu rudery dawnych zabudowań kościelnych, w których dzieci miały lekcje religii. Potem właścicielem gruntu został prywatny przedsiębiorca, znany z innych inwestycji na Starym Mieście, także w sąsiedztwie zabudowań katedralnych. Nowy budynek przez kilka lat stał pusty. Teraz będzie tam pachniało kebabem Piri-Piri.

W Piri-Piri dostaniemy kebab z dwoma rodzajami mięsa — specjalnie doprawionym kurczakiem piri-piri. Recepturę sieć kupiła od słynnego w Lublinie Syryjczyka Mustafy. Drugą opcją jest kebab wołowo-barani z mielonym mięsem wołowym, marynowanymi pięć dni płatami wołowymi i marynowaną baraniną.

Czy w Olsztynie gościem honorowym będzie MrKryha, popularny youtuber i TikToker? Pewnie każdy słyszał jego "robi wrażenie" i "potężny potwór". MrKryha od dawna współpracuje z marką. To jego nazwiskiem sygnowany jest najsłynniejszy kebab z menu Piri-Piri.

Ile zapłacimy za kebab?


Ile będą kosztowały kebaby w Olsztynie? Trudno na razie to określić, ale kilka dni temu otworzył się lokal Puri-Piri w Łodzi. Słynny lawasz MrKryha kosztuje 46 zł w wersji z kurczakiem i 48 zł z mięsem wołowo-baranim. Ale można m.in. zjeść lawasza XXL z samym mięsem w cenie 36-38 zł albo zwykłą, klasyczną arabską pitę w cenie 23 lub 25 zł. Piri- Piri ma też frytki w cenie 13 zł, pizzę margheritę za 31 zł, pizzę mięsną (59 do 64 zł), a nawet sygnowane swoją marką piwo (IPA 15 zł, pszeniczne 16 zł).

Czy w Olsztynie znajdziemy też charakterystyczną, zieloną ścianę z mottem firmy "Życie to kebab", a także kręcący się licznik lajków na Facebooku?

Piri-Piri ostatnio nie ma dobrej sławy. W maju klienci z Lublina skarżyli się na dolegliwości żołądkowe. Kiedy sprawą zajął się sanepid, okazało się, że chodzi o salmonellę. Zatruło się 50 osób. W oświadczeniu restauracji można przeczytać, że bakteria wystąpiła w mięsie wołowym dostarczanym przez zewnętrznego dostawcę oraz u jednego z pracowników lokalu, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym surowcem.

Ada Romanowska


W czwartkowym (13 lipca) wydaniu Gazety Olsztyńskiej m.in.

Kobiety wybrały sobie park
Dziesiąta, jubileuszowa edycja Olsztyńskiego Budżetu Obywatelskiego została rozstrzygnięta. Mieszkańcy zgłosili, urzędnicy zatwierdzili, a mieszkańcy wybrali. Teraz urzędnicy będą musieli zrealizować aż 34 zwycięskie projekty na terenie całego miasta.

Aneta Rydel - uczestniczka ŚDS w Janowcu KościelnymChciałaby, aby miłość była wieczna
Aneta Rydel urodziła się w Ostrołęce, została adoptowana przez babcię i dziadka. Zamieszkała w Myszyńcu na Kurpiach. Obecnie mieszka w Leśnikach w gminie Janowiec Kościelny w powiecie nidzickim. Spotkała też miłość swojego życia i ma nadzieję, że już wkrótce zostaną małżeństwem. — Nareszcie jestem szczęśliwa — mówi.

Zarabiamy więcej i mniej
Mieszkańcy Warmii i Mazur zarabiają więcej niż przed rokiem. Przeciętne wynagrodzenie nie jest już także najmniejsze wśród regionów Polski. Nadal jednak bardziej opłaca się pracować w sąsiednich województwach.

Jak kupić e-wydanie? Wystarczy kliknąć w zdjęcie jedynki poniżej, lub wejść na kupgazete.pl


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5