Jak przygotować filiżankę najlepszej kawy – duet kawa ziarnista i ekspres do kawy

2020-10-31 12:00:00(ost. akt: 2020-11-01 18:02:28)   Artykuł sponsorowany
Istnieje wiele rodzajów kawy i sposobów jej przyrządzania, a tylko ty wybierasz swoje ulubione, bo każdy ma inny gust. Być może najważniejsze jest, abyś jak najszybciej mógł mieć w ręku filiżankę parującej kawy, albo przeciwnie – lubisz cały rytuał przygotowywania napoju i nie chcesz oszczędzać na czasie? Może ważne jest, abyś sam zmielił ziarna, a może wolisz już zmielone? Choć sposobów jest wiele, to naprawdę świeżą kawę można przygotować tylko w jeden sposób – jeśli kawa ziarnista zostanie zmielona tuż przed parzeniem.
Zaleta ekspresu do kawy – świeżo zmielona kawa
Jeśli pojawia się pytanie, dlaczego najświeższa kawa jest tylko z dopiero co zmielonych ziaren, odpowiedź jest bardzo prosta – ponieważ nie zdąża się utlenić i nie traci swojego intensywnego smaku i aromatu. Te właściwości utrzymują się tylko około 15 - 20 minut po zmieleniu ziaren. Jak samemu przygotować ziarna na filiżankę kawy? Trzeba mieć młynek. Albo inna opcja – ekspres do kawy z funkcją mielenia ziaren. To pozwoli ci otrzymać filiżankę napoju ze świeżo mielonej kawy.
Natomiast jeśli chcesz, aby wszystkie czynności związane z przygotowaniem kawy były wykonywane przez maszynę – mielenie ziaren, gotowanie wody, parzenie, a nawet spienianie mleka – to zrobi to wszystko w jednym – automatyczny ekspres do kawy. Wystarczy wsypać ziarna do wbudowanego młynka, wlać wody do pojemnika i jeśli się chce – także mleko, do specjalnego zbiornika. Potem wystarczy tylko wybrać rodzaj kawy, jaką się chce przygotować – czarną, espresso, cappuccino, czy inną z mlekiem (np. latte lub latte macchiato) albo bogate ristretto. Po wybraniu, w większości przypadków wystarczy tylko nacisnąć jeden przycisk i w czasie krótszym niż minuta otrzyma się porcję profesjonalnie przygotowanego kawowego napoju, według gustu także przyozdobionego mleczną pianką.

Wmontowany w ekspresie młynek ma regulację, dzięki czemu ziarna można mielić według potrzeb: jeśli preferujesz lekki smak i aromat, wybierz grubszy stopień mielenia, a jeśli wolisz mocniejszą kawę, to ziarna powinny być drobno zmielone. Ponieważ ekspres mieli tylko tyle kawy, aby przygotować jedną porcję napoju, każda może być przygotowana w inny sposób. To bardzo wygodne, zwłaszcza w pracy, gdzie jest wiele osób i wiele różnych kawowych gustów. Jeszcze inną zaletą takiego ekspresu jest to, że sam potrafi zadbać o swoją higienę, dzięki systemom czyszczenia, a dodatkowo informuje, jeśli trzeba podjąć działania związane z dodatkową konserwacją.

Jeden typ kawy – różne smaki i aromaty
Wiedząc, że najświeższa kawa jest przyrządzana ze świeżo zmielonych ziaren, trzeba wybierać również dobrą kawę ziarnistą. Jeśli spojrzysz na opakowanie swojej ulubionej kawy to pewnie widzisz, że jest to arabica – najpopularniejsza kawa ziarnista na świecie. Napój przygotowany z tego rodzaju ziaren jest aromatyczny, delikatny i może mieć różne posmaki, od owocowych, po czekoladowe, orzechowe i karmelowe. W przypadku ziaren jaśniej palonych, mocniejsze są aromaty i smaki owoców lub jagód, które są bardziej zaakcentowane naturalną kwasowością.

W zależności od warunków klimatycznych w regionach, w których kawa była uprawiana, różni się ona smakiem i aromatem. W rezultacie łączenia ziaren z różnych obszarów upraw otrzymuje się nowe właściwości. Dlatego tak popularne są mieszanki ziaren, na przykład z Indii i Ameryki Południowej albo innych regionów. Oczywiście, ziarna łączy się w taki sposób, aby osiągnąć jak najlepszą harmonię smaku. Jedna mieszanka swoim aromatem może przypominać wiśniowy kompot z goździkami i suszonymi owocami, a na podniebieniu pozostawiać wiśniową kwaskowość, a inna masło orzechowe, czekoladę lub kakao. Dlatego każda mieszanka może zadziwić swoją unikalnością. Z tego powodu, bez degustacji, prawie niemożliwe jest odnalezienie swojego ulubionego smaku.
Profesjonalnie i szybko przygotowaną kawę można pić nie tylko w kawiarni czy restauracji, ale i we własnym domu. Automatyczny ekspres i odpowiednio dobrana kawa ziarnista dostarczą najlepszych wrażeń miłośnikom świeżej kawy, za każdym razem.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5