Co jeść w trakcie terapii antynowotworowej, aby wspomóc organizm w walce z chorobą.

2020-10-28 21:35:12(ost. akt: 2020-10-28 21:36:46)   Artykuł sponsorowany
U osób chorujących na nowotwory dieta ma szczególne znaczenie. Ma ona za zadanie, wspomóc organizm w czasie wyczerpującej chemio lub radioterapii, wzmocnić system immunologiczny i przyspieszyć powrót do zdrowia. Niestety u chorych często występuje brak apetytu, a wręcz nasilona niechęć do jedzenia, co wymaga specjalnego podejścia dietetycznego.

Właściwy sposób odżywiania ma ogromne znaczenie zwłaszcza u pacjentów zmagających się z nowotworami układu pokarmowego oraz głowy i szyi. Są oni szczególnie narażeni na niedożywienie. Jest ono spowodowane wyczerpującym leczeniem, ogromnym stresem, ale również samym nowotworem, który wzmaga katabolizm, czego skutkiem jest zwiększone zapotrzebowanie energetyczne organizmu.

Dlaczego dieta ma tak duże znaczenie u osoby cierpiącej na nowotwór?
Niedożywienie to bardzo częsty problem u pacjentów chorujących na raka. Taki stan zmniejsza skuteczność terapii onkologicznej i ma istotny wpływ na rokowania. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Niedożywienie może być przyczyną odłożenia w czasie terapii antynowotworowej. Jest ono jedną z głównych przyczyn poważnych zaburzeń odporności, co jest przeszkodą w prawidłowym prowadzeniu leczenia. Szczególnie groźne są znaczne niedobory białka w diecie. Stan poważnego niedożywienia u chorych na nowotwory (kacheksja nowotworowa) prowadzi często do nieodwracalnych skutków związanych z krańcowym wyniszczeniem organizmu.

Samodzielne prawidłowe zbilansowanie diety w tak poważnej chorobie, jaką jest nowotwór, jest bardzo trudne, dlatego nie powinniśmy robić tego na własną rękę. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z profesjonalnej pomocy dietetyka klinicznego specjalizującego się w prowadzeniu osób w trakcie terapii przeciwnowotworowej. Trzymając się jego zaleceń, mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich makro i mikroskładników niezbędnych do walki z chorobą i regeneracji organizmu.

Którzy pacjenci są szczególnie narażeni na niedożywienie?

Obrazek w tresci

Dieta u osób chorych ma przede wszystkim wspomagać pracę układu odpornościowego i wspomagać regenerację uszkodzonych tkanek. Ma ona ogromne znaczenie u wszystkich chorych, jednak, ze względu na umiejscowienie zmian nowotworowych, dobrze opracowana dieta, jest szczególnie ważna u osób cierpiących na nowotwory głowy, szyi oraz układu pokarmowego (jelita grubego, wątroby).
Konsultacje ze specjalistą z zakresu żywienia powinny być standardem w opiece onkologicznej. Warto zasięgnąć porady specjalisty w tym zakresie na początku leczenia, a także w razie wystąpienia niepokojących objawów takich jak:
-nasilone wymioty lub biegunka spowodowane zastosowaną chemioterapią, lub naświetlaniami,
-znaczna utrata apetytu i niechęć do jedzenia przed okres dłuższy niż 2-3 dni,
-niekontrolowana utrata masy ciała.

Chorzy, których dotknęły takie objawy, powinni spożywać mniejsze posiłki, za to częściej. Ważna jest również odpowiednia podaż białka, witamin i minerałów.
Ogromne znaczenie, zwłaszcza przy wymiotach, ma również dobre nawodnienie organizmu. Chory powinien jak najczęściej popijać małymi łykami wodę lub specjalny wspomagający organizm napój izotoniczny dla osób chorych.
Przy utrudnionym przełykaniu, żuciu lub niechęci do jedzenia, warto skorzystać ze specjalnej żywności medycznej. Często jest ona dostępna w postaci smacznych i odżywczych napojów proteinowych, które nie nastręczają problemów z podaniem choremu i są łatwo trawione i przyswajane przez organizm. Informacji o tego typu preparatach zasięgnijmy u lekarza lub dietetyka.

Czego nie powinna jeść osoba chora na raka?

Najważniejszą zasadą u osób chorujących na nowotwór jest całkowite wykluczenie z diety produktów wysoko przetworzonych oraz cukru. Trzeba zrezygnować z żywności typu Fast Food, dań instant (zupek, sosów), słodyczy oraz pieczywa cukierniczego. Pokarmy te mają wysoka kaloryczność, ale bardzo niską wartość odżywczą, a ponadto zawierają wiele substancji o udokumentowanym szkodliwym wpływie na nasz organizm.
Starajmy się wybierać produkty świeże i nieprzetworzone takie jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż, chudy nabiał, mięso oraz ryby. Warto zaopatrywać się w żywność ekologiczną, która jest wolna od szkodliwych substancji chemicznych (pestycydy, fungicydy, nawozy sztuczne).

Obrazek w tresci

Jeśli chodzi o sam sposób przygotowywania posiłków to osoby, które są w stanie, powinny spożywać jak najwięcej produktów surowych. Warto też gotować na parze i piec. Zrezygnujmy natomiast ze smażenia, ponieważ w jego trakcie w tłuszczach (zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego) tworzą się prozapalne i kancerogenne substancje.
Natomiast zdrowe tłuszcze w diecie pacjentów onkologicznych są niezwykle ważne, ponieważ wspierają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Jednak powinny to być wysokiej jakości tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego spożywane na surowo. Znajdziemy je w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, oleju lnianym, orzechach, nasionach (słonecznik, dynia), awokado oraz tłustych rybach morskich. Warto sięgać po nie każdego dnia.

Pamiętajmy, że ogromne znaczenie ma korzystanie z wysokiej jakości świeżych produktów spożywczych z pewnego źródła. Zwróćmy też szczególną uwagę na higienę- myjmy porządnie owoce i warzywa. Starajmy się, by posiłki były smaczne i różnorodne, nie bójmy się przypraw. Jeśli utrata apetytu występuje u chorującego dziecka, nie zmuszajmy go do jedzenia, ale zachęćmy poprzez atrakcyjne podanie posiłków. W Internecie znajdziemy mnóstwo sposobów na piękne udekorowanie i podanie dań dla dzieci.
Artykuł powstał przy pomocy Fitking Catering dietetyczny Olsztyn & Adcube

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5