Wielkie otwarcie Kuźni Społecznej w Olsztynie!

2019-09-11 14:19:28(ost. akt: 2019-09-11 14:50:27)
Wśród prelegentów jest m.in. Grzegorz Łapanowski

Wśród prelegentów jest m.in. Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęcia: mat. Organizatora

Czym jest Kuźnia Społeczna i jakie daje możliwości? Będzie można się przekonać już w weekend 21-22 września podczas wydarzenia: "Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje". To wyjątkowe spotkania, poświęcone nowym, światowym kulinarnym trendom, ekologii, tematyce zero waste i zdrowemu odżywianiu. Organizatorem wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie.
To pierwsze takie otwarte wydarzenie w Olsztynie dedykowane całym rodzinom. Odbędą się warsztaty kulinarne, pokazy gotowania i panele dyskusyjne. Pojawią się szefowie kuchni, specjaliści od żywienia, aktywiści ekologiczni, sportowcy, naukowcy i blogerzy kulinarni.

Kuźnia zaprezentuje swoją infrastrukturę – w tym kuchnię warsztatową, której budowę i wyposażenie wsparły marka Electrolux oraz Rotary Club Olsztyn Varmia razem z klubami Rotary z Polski i zagranicy poprzez Grant Globalny Rotary International.

— Otwieramy Kuźnię Społeczną w Olsztynie, miejsce działań aktywizacyjnych, ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych - mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. — Dzięki funduszom unijnym i wsparciu darczyńców oraz partnerów odnowiliśmy jeden z budynków po byłych koszarach wojskowych. Teraz ta nowoczesna i profesjonalna infrastruktura pozwoli nam realizować misję Banku Żywności znacznie szerzej. Nasze marzenie właśnie się spełnia — dodaje.

Piątek to oficjalna gala dla sponsorów i darczyńców, którzy wsparli powstanie Kuźni Społecznej w Olsztynie. W tym zaszczytnym gronie są: Ikea, Electrolux, UPS oraz Kluby Rotary z Polski i zagranicy. Tego wieczoru nie zabraknie podziękowań, dobrej muzyki, kuchni zero waste i pokazów na najwyższym światowym poziomie. Kulinarną gwiazdą wieczoru będzie Arek Bober —pochodzący z Olsztyna kucharz, bloger i felietonista Monitor Magazine, absolwent międzynarodowej sztuki kulinarnej na University of West London. Pracował on w najsłynniejszych brytyjskich restauracjach, w tym w czterech wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Na pozostałe dni zaplanowano otwarte wydarzenia. W sobotę odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą między innymi o diecie bezglutenowej i o tym jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.

Sobota to także spotkania ze specjalistami od żywienia, którzy wytłumaczą jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. W czasie paneli dyskusyjnych dowiemy się jak dużo jedzenia marnujemy i jak to zmienić zaczynając od małych kroków. Będzie można też posłuchać o tym jak produkcja żywności zmienia nasz klimat. A o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn.

Podczas wydarzenia zostanie otwarta Kuchnia Warsztatowa. Po raz pierwszy będzie miejscem kulinarnych smaków i zapachów. Smaki Tajlandii, Japonii, potrawy włoskie, ale też regionalne dania oraz zdrowe i smaczne potrawy z tanich i powszechnie dostępnych warzyw - to w skrócie tematyka warsztatów kulinarnych.

W niedzielę odbędą się kolejne warsztaty, pokazy i panele dyskusyjne. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu. Rodzice dowiedzą się jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą nie jeść mięsa. Będzie tez mowa o dietach i kuchni zero waste. Poszukamy sposobów na to, by produkować mniej śmieci.

Wśród prelegentów, trenerów i prowadzących warsztaty są między innymi:

Grzegorz Łapanowski - kucharz, założyciel “Szkoły na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych, autor książek kulinarnych
Marta Pawłowska — coach zdrowia rodziny 
Jagna Niedzielska — kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste
Marta Sapała — pisarka i dziennikarka, autorka książek w tematyce zero waste
Marek Borowski — Prezes Banku Żywności w Olsztynie i Federacji Polskich Banków Żywności

Szefowie kuchni restauracji z Warmii i Mazur, naukowcy z Polskiej Akademii Nauk, blogerzy kulinarni oraz młodzi aktywiści zaangażowani w promowanie życia zgodnego z naturą.

Rejestracja na warsztaty kulinarne i spotkania dyskusyjne jest dostępna na stronie: www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy. Oprócz warsztatów kulinarnych, udział we wszystkich planowanych wydarzeniach jest bezpłatny.

Projekt „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banków Żywności w Olsztynie” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa.



Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. olsztyn #2789527 | 95.160.*.* 11 wrz 2019 17:19

    Kuźnia społeczna ,więc dlaczego za warsztaty trzeba płacić ?? sponsorzy wyrazili zgodę na zdzieranie kasy ? farsa i siara .....

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. TROL WARMIŃSKI #2789507 | 79.184.*.* 11 wrz 2019 16:01

      A drogę chociaż zrobili do tej kuźni?

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. Kucharka #2789865 | 37.30.*.* 12 wrz 2019 14:06

        Winno być KUCHNIA -nie kuźnia.

        Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

      2. Konferencja „Czego Ci lekarz nie powie” – Po #2789472 | 31.213.*.* 11 wrz 2019 14:59

        Konferencja „Czego Ci lekarz nie powie” – Poznań-06.10.2019 Zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem naszej następnej konferencji „Czego Ci lekarz nie powie”......... https://harmoniatwo jezdrowie.com/uncategorized/agenda-pazdz iernikowej-konferencji-czego-ci-lekarz-n ie-powie-06-10-2019/

        odpowiedz na ten komentarz

      3. janusz #2789555 | 89.228.*.* 11 wrz 2019 18:45

        ania z purdy przyjdzie i zblednom wszyskie tylko nasza aniaaaaa tylko wejdzie i starczyyyyyyyyyyyyyyyyy nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uuu

        Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz

      2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5