Danie z kurczaka zamieniły na puchar

2018-12-04 18:08:00(ost. akt: 2018-12-04 18:19:24)
Małgorzata Kłosowska i Natalia Grubert ze szkoły gastronomicznej

Małgorzata Kłosowska i Natalia Grubert ze szkoły gastronomicznej

Autor zdjęcia: Beata Brokowska

Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska, uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, zdobyły drugie miejsce w ogólnopolskim szkolnym konkursie o „Puchar mięsa drobiowego”.
Jurorów zaskoczył wykwintny smak i wygląd dania, które same wymyśliły. Było to podudzie kurczaka na sosie żurawinowym i z prażonymi orzeszkami, z puree dyniowym i z groszku, do tego pierogi z wątróbką z jabłkami i cebulą.

Uczennice w Centrum Kulinarnym w Warszawie gotowały (we wtorek 4 grudnia) przy publiczności na sali. W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych ekip z różnych szkół w Polsce. Razem z Natalią i Małgosią do Warszawy pojechała ich klasa, która im kibicowała.

Natalia Grubert mówi, że jeszcze są w szoku. A Małgosia dodaje, że najgorszy stres poczuła przed ogłoszeniem wyników.

– Jesteśmy szczęśliwe, dumne i bardzo zadowolone – mówią obie.
– W czasie gotowania byłyśmy tak skupione, że nie pamiętałyśmy nawet, że obserwują nas widzowie, musiałyśmy się zmieścić w czasie i to było najważniejsze – opowiada Natalia. – Nie zdarzyło się nic nieoczekiwanego. Noże były dobrze naostrzone, wszystko działało.

– Były znakomicie przygotowane – podkreśla Wioletta Rutkowska, kierownik szkolenia praktycznego z ZSG-S w Olsztynie. – Ćwiczyły przygotowanie dań nie tylko w szkole, ale i w domu. Jestem z nich dumna. To ich pierwszy udział w ogólnopolskim konkursie i od razu zakończony takim sukcesem.

Jurorzy chwalili danie, podziwiali pomysł, kompozycję i dodatki w postaci dyni i groszku oraz ciekawy smak farszu w pierogach.

Czy potrawa Natalii i Małgosi trafi do jakiejś restauracji? Być może, to się wkrótce okaże. – Chciałybyśmy bardzo podziękować naszej wychowawczyni pani Annie Chodorowskiej oraz nauczycielkom: paniom Wioletcie Rutkowskiej i Annie Deptule – mówią uczennice, które rozmawiały z nami podczas powrotnej drogi z Warszawy do Olsztyna.

Organizatorem konkursu był kucharz Marcin Budynek. W jury byli m.in. Jarek Walczyk z klubu szefów kuchni oraz Robert Sowa. Pierwsze miejsce otrzymali uczniowie z Wrocławia.

bb



Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. TO #2637168 | 185.246.*.* 4 gru 2018 19:47

    Gratuluję , poproszę o przepis , bo danie musi być pyszne .

    Ocena komentarza: warty uwagi (8) odpowiedz na ten komentarz

  2. Minol #2637271 | 62.214.*.* 5 gru 2018 00:15

    Brawo dziewczyny! jestescie super.

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

  3. oln #2637402 | 31.0.*.* 5 gru 2018 10:40

    Bardzo dobrze dziewczyny!Tak trzymać.Nawiasem mówiąc w obecnych czasach ciężko znaleźć kobietę która coś potrafi zrobić w kuchni.

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

  4. Delo #2637666 | 185.138.*.* 5 gru 2018 16:56

    A co z obwodnicą? Miała być częściowo oddana do użytku 1 grudnia. GO siedzi cicho

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  5. OLN #2637946 | 37.249.*.* 6 gru 2018 07:48

    Gratulacje :)

    odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (6)
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5