Smaki Gabi: przepis na pączki doskonałe

2018-05-08 12:15:44(ost. akt: 2018-05-09 08:49:42)   Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: Smaki Gabi

— Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat — chwali się Gabriela Matusiak, właścicielka Smaków Gabi. — Kto chce, może spróbować i usmażyć swoje pączki. A jeśli nawet nie wyjdą — zapraszam do mnie na Górną. U nas zawsze wychodzą!
Należy wziąć 10 deka drożdży rozrobionych trochą mleka i dolać do 60 deka mąki. Osobno rozbić ćwierć litra żółtek z 20 deka cukru do białości. A skoro się ciasto ruszy — żółtka rozbite wlać do niego. Następnie wlać jeszcze ćwierć litra mleka, trzy ćwierci masła klarowanego i bić ciasto doskonale. Jeżeli ciasto za rzadkie, dodać mąki, aby się pączki potoczyć dały, i zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta całkowitym wyłożyć je na stolnicę mąką wysypaną, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady. Ciasto
zawijać jak pierożki, wyrzynać szklanką, układać na sito lub deseczki i postawić w ciepłym miejscu. Gdy pączki dobrze już podrosną, wrzucać na gorący tłuszcz wyrośniętą stroną. Tłuszczu powinno być zawsze dużo, aby pączki
swobodnie w nim pływały, dokładać więc ciągle świeżego po łyżce. Chcąc się przekonać, czy szmalec dość gorący — wrzucić kawałek ciasta: jeżeli się ciasto zacznie rumienić to dobry. Żeby się tłuszcz nie palił, można od czasu do czasu wrzucić do garnka plasterek surowego kartofla.



Po usmażeniu posypać zaraz pączki cukrem zmieszanym z tartą cytrynową skórką. Najlepiej kłaść je wtedy na sita wyłożone bibułą. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami brać ciasto, lekko je potoczyć i po wyrośnięciu smażyć wyżej wskazanym sposobem.

— Diabeł, jak zawsze, tkwi w szczegółach — śmieje się pani Gabriela. — Przede wszystkim trzeba pamiętać, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, jajek też nie ubijamy zaraz po wyjęciu z lodówki... Oczywiście, musiałam przepis babci nieco dostosować do wymogów mojej pączkarni, ale proporcje i zasady pozostały te same. Poza tym, jest to także świetny przepis na ciasto drożdżowe, które w Smakach Gabi też serwujemy. No i serce: w przepisie nic o nim nie ma, ale ja niezmiennie dodaję szczyptę swojego serca do wszystkich moich wyrobów...!

Gorące Pączki, Olsztyn ul. Mochnackiego 13, tel. 693-140-320


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5