Sobota, 24 lutego 2018. Imieniny Boguty, Bogusza, Macieja

Przed nami pączkowe szaleństwo...

2018-02-08 08:00:00 (ost. akt: 2018-02-08 16:48:30)
arch. prywatne

arch. prywatne

8 lutego wypada tłusty czwartek. To dzień, kiedy większość z nas objada się pączkami, bo wyrzuty sumienia chowamy do kieszeni. Przepisy na superpączki zdradzają nam nasze czytelniczki. Są tak smakowite, że warto z nich skorzystać!

Tłusty czwartek, znany też jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W naszej tradycji symbolem tego dnia są pączki, których tego dnia sklepy i cukiernie sprzedają miliony.

Wiadomo jednak, że najlepsze w opinii wielu osób są te zrobione własnoręcznie w domu. Specjalnie na potrzeby naszego artykułu pączki upiekła według własnego przepisu Elżbieta Ziółkowska z Olsztynka.
— Jestem mile zaskoczona, bo nawet niezłe wyszły — ocenia ze śmiechem samą siebie Elżbieta Ziółkowska. — Zdradzę sekret: do pączków zawsze musi być dobra mąka — podkreśla.

Zresztą w Olsztynku pączki zawsze wychodzą dobre, bo to w końcu tutaj powstały słynne olsztyneckie jagodzianki.
— Nie, jagodzianki nie są moją zasługą — śmieje się pani Elżbieta. — Przepis na pączki jest wyłącznie mojego autorstwa. Receptura wystarcza na przygotowanie około dwudziestu pączków. Z kilograma wychodzi około czterdziestu sztuk. Ale to już za dużo tego szczęścia — ocenia.
I dodaje: — Kiedyś popełniałam błąd, bo dodawałam całe jajka. Dziś w większości są to żółtka. Dzięki temu pączki są pulchniejsze.

Teraz tłusty czwartek jest w domu Elżbiety Ziółkowskiej tradycją. Swoimi pączkami obdziela całą rodzinę, sama jednak stara się zjeść maksymalnie dwa. Tak, żeby tradycji stało się zadość, a figura nadmiernie nie ucierpiała.

A jak przygotowują tłustoczwartkowe pączki blogerki? Zapytaliśmy u źródła.
— Tłusty czwartek kojarzy mi się ze smażeniem domowych faworków. W dzieciństwie to mama zagniatała ciasto, tłukła je wałkiem, a później to ja z radością wycinałam nożem paseczki, w środku robiłam dziurkę i zawijałam faworki — wspomina Natasza Rozmus-Król, która prowadzi blog sajkofankasmaku.pl.
I dodaje: — Na co dzień staram się odżywiać zdrowo, ale tradycyjnie w tłusty czwartek z największą przyjemności zajadam się pączkami z ulubionej cukierni. Gdy czasu mam więcej smażę puszyste, słodko nadziane kule. Przepis, który polecam czytelnikom, pochodzi z moich starych zapisków. Podarowała mi go kiedyś moja mama. Życzę wszystkim udanego smażenia i smacznego zajadania się. Aż do ostatniego okruszka.
Dołączamy się do tych życzeń.
kajot

Przepis na pączki Elżbiety Ziółkowskiej
Składniki:
• pół kilograma mąki
• szklanka mleka
• jedno całe jajko
• trzy żółtka
• 70 gramów cukru
• 1/4 kostki masła
• 50 g drożdży
• szczypta soli
• 20 ml spirytusu (mały kieliszek)
• skórka otarta z cytryny bądź cukier waniliowy
Nadzienie: cukier wymieszany z kakao.
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mleko możemy trochę podgrzać. Zagniatamy ciasto, a w środek każdego uformowanego pączka wsypujemy cukier z kakao. Pod wpływem temperatury i smażenia przekształci się w pyszną czekoladę. Smacznego!


Tradycyjne pączki karnawałowe według blogerki Nataszy Rozmus-Król (na około 25 sztuk)
• pół kilograma mąki pszennej tortowej
• 3 żółtka
• 3 jaja
• 4 łyżki cukru
• 150 gramów masła o zawartości tłuszczu 82 proc.
• 75 gramów drożdży
• trzy czwarte szklanki mleka
• 2 łyżki stołowe spirytusu
• ulubione konfitury (z róży, z malin, z jagód)
• smalec do smażenia
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami letniego mleka.
Jaja i żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Masę jajeczną lekko wystudzić i połączyć z rozczynem drożdżowym. Dodać przesianą przez sito mąkę i lekko podgrzane mleko. Wyrabiać ciasto, a gdy całkiem odejdzie od boków naczynia, dodać do niego letnie roztopione masło. Dodać spirytus. Chwilę wyrabiać i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto po jakimś czasie podwoi swoją objętość, wówczas należy formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej natłuścić ręce olejem, kuleczki wtedy lepiej się lepią. Pamiętajmy, że ciasto na pączki jest nieco rzadsze od tradycyjnego drożdżowego ciasta i nie podsypujmy zbyt dużo mąki przy wyrabianiu kulek — zapewni nam to puszystość i dłuższą świeżość pączków.
Kuleczki układać na ściereczkę i dać im chwilę podrosnąć. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron, po czym osączyć na bibule. Nadziać konfiturą, a wystudzone posypać cukrem pudrem.
Zajadać bez wyrzutów sumienia!

Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. najlepsze z #2437225 | 89.228.*.* 9 lut 2018 17:29

    biedry, co za chujowstwo sprzdaja

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages