Już tęsknisz za swoimi warzywami?

2018-01-08 13:10:41(ost. akt: 2018-01-16 16:19:42)   Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: Mat. promocyjne

Środek zimy, a nam chciałoby się już posmakować warzyw z własnego ogródka? Już zatęskniliśmy się za ich wyjątkowym smakiem? Niestety musimy jeszcze trochę poczekać. Już teraz jednak możemy kupić nasiona na rozsadę...
Początek roku i taki temat? Chociaż sadzonki do gruntu powędrują dopiero po zimnych ogrodnikach: Pankracym, Serwacym oraz Bonifacym, to znaczy w drugiej połowie maja, kiedy nie grożą im już przygruntowe przymrozki, to nasiona na rozsadę powinno wsiać się dużo wcześniej. W niektórych przypadkach już na przełomie stycznia/lutego. Jak więc prawidłowo zadbać o warzywny żłobek?

Rozsadę na użytek domowy najczęściej przygotowuje się w tzw. rozsadnikach, które umieszczamy na parapetach lub w gankach. Istotny jest dostęp światła i odpowiednia temperatura.Nasiona należy wsiać na głębokość 2-3 centymetrów, a następnie glebę lekko zrosić wodą. Na koniec można przykryć ją dziurkowaną folią, aby utrzymać odpowiednią wilgotność.

Rozsadę można wysiać bezpośrednio do pojemników, z których później wysadzi się rośliny do gruntu lub najpierw do płaskich naczyń wyłożonych cienką warstwą substratu glebowego. W tym drugim przypadku siewki po kilku/kilkunastu dniach, należy przepikować do docelowych pojemników.

Do warzyw, które możemy uprawiać z rozsady należą m.in.: cukinia, cebula, dynia, por, ogórek, sałata czy szczypior.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5