Poniedziałek, 11 grudnia 2017. Imieniny Biny, Damazego, Waldemara

Nowych kasyn w Olsztynie nie będzie. Radni odrzucili opinie o ich lokalizacji

2017-06-29 09:11:00 (ost. akt: 2017-06-29 09:13:58)

Autor zdjęcia: Adam Nowiński

Podczas wczorajszej sesji olsztyńscy radni zdecydowali, że prezydent dobrze zrealizował ubiegłoroczny plan finansowy Olsztyna. Oprócz tego zaakceptowano poprawki do tegorocznego budżetu i odrzucono opinie o lokalizacji kasyna.

Dyskusja na temat absolutorium przebiegła w tym roku nadzwyczajnie spokojnie. Radny Czesław Jerzy Małkowski pogratulował prezydentowi realizacji planów budżetowych i zachęcił, żeby... — ...odważniej wydawać pieniądze na rzecz miasta i sięgać po nie ze wszystkich możliwych źródeł — mówił Małkowski.

Także radni Prawa i Sprawiedliwości byli dość powściągliwi w ocenie realizacji budżetu. — Trzeba powiedzieć, że pod względem formalnym i rachunkowym realizacji budżetu nie można niczego zarzucić, ale nie jest to dziwne, bo był on na bieżąco korygowany i konsultowany na sesjach rady — komentował Dariusz Rudnik z PiS.

Za udzieleniem absolutorium zagłosowało 17 radnych, nikt nie był przeciwko, a wstrzymało się od głosu siedmioro radnych. Na sali obrad zabrakło jedynie radnego PO Tomasza Głażewskiego.

— Serdecznie dziękuję moim współpracownikom za ogrom pracy, bo na pewno jest to nasze wspólne dzieło, oraz mieszkańcom — mówił po głosowaniu Piotr Grzymowicz. Prezydent Olsztyna podkreślił, że największe fundusze przeznacza nie na inwestycje, a na edukację, pomoc społeczną i zdrowie. Jest to przeszło 570 milionów złotych, czyli 63 proc. budżetu.

Więcej emocji na sali wzbudziły natomiast poprawki do obecnego budżetu. Kwestie sporne dotyczyły m.in. przesunięcia z rezerw finansowych miasta pieniędzy na rzecz zmian oświatowych w szkołach podstawowych i gimnazjach. Sporym zainteresowaniem radnych, zwłaszcza PiS, była sprawa funduszy przeznaczonych na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych
— Mówimy tutaj o 300 tys. zł i chciałbym się dowiedzieć, jak udało się je wyczarować? — pytał Dariusz Rudnik. Jak się okazało, miasto pieniądze dostało z Urzędu Marszałkowskiego z tytułu wykorzystania środowiska.

Punktem łączącym podziały partyjne na środowej sesji okazała się sprawa wydania przez Urząd Miasta opinii na temat lokalizacji kasyn w Olsztynie przy ulicy Dąbrowszczaków. Złożyły je dwie spółki: Bukmacher oraz Zjednoczone Przedsiębiorstwa Rozrywkowe. Ta druga prowadzi już działalność na tej ulicy.
Radni praktycznie jednomyślnie opowiedzieli się za odrzuceniem obu opinii. — Takie lokale nie różnią się praktycznie niczym innym od tych, które umieszczone są w budach z zamalowanymi szybami, z którymi przecież cały czas walczymy — mówił radny PO Robert Szewczyk.

Wtórował mu Czesław Małkowski: — Hazard jest zaprzeczeniem jakichkolwiek ludzkich wartości i nałogiem, w pokonaniu którego potrzeba wiele wysiłku i wsparcia.

Pojawiły się na sali również głosy, które zwracały uwagę, że kasyna powinny być budowane na obrzeżach miasta, a nie w centrum. Z drugiej strony padały argumenty, że legalne i prowadzące kontrolę kasyno jest lepsze od wspomnianych punktów, które powstają w sąsiedztwie szkół.

Jednak radni nie decydują o tym, czy kasyno powstanie czy też nie. To leży w gestii Ministerstwa Finansów. A to na razie przyznało już koncesję na działalność ZPR oraz kasynu, które działa w Elblągu. Według przepisów naszym województwie mogą działać tylko dwa kasyna.
Polub nas na Facebooku:

Kto jest Kim - Kto.wm.pl

Piotr Grzymowicz

Ocena: 78.25% (331 głosów)

Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Na #2275386 | 83.31.*.* 29 cze 2017 18:05

    PIENIĘŻNEGO PO BYŁYM KEBABIE TEŻ JEST KASYNO :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. sas #2275298 | 83.6.*.* 29 cze 2017 15:22

    PRECZ Z KASYNAMI I TĄ ROSPUSTĄ

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. STOP #2275157 | 88.156.*.* 29 cze 2017 12:02

    NIE NAZYWAJCIE KASYNEM BRUDNE BUDY Z AUTOMATAMI.

    Ocena komentarza: warty uwagi (8) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. rety #2275125 | 83.3.*.* 29 cze 2017 11:24

    taka ładna sala a takie straszne zasłony :/

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. Obeznany były gracz #2275073 | 195.136.*.* 29 cze 2017 10:04

    Max 2 Kasyna na Olsztyn wystarczą łatwiej i częściej można kontrolować i tyle .Każdy prawie wie że kasyna w wielu przypadkach to pralnie pieniędzy im więcej kasyn tym gorzej .

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) ! - + odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (8)

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages