Pierogi przełamały bariery

2017-04-12 12:00:00(ost. akt: 2017-04-12 17:12:22)

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Kuchnia ukraińska ma wiele wspólnego z polskimi smakami. Doświadczyły wczoraj tego dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Lepiły pierogi, żeby przełamać kulturowe bariery.
— Dlaczego Ukraina? Od grudnia do naszej szkoły chodzi nowy uczeń z Ukrainy. Nie mówi jeszcze po polsku, nie rozumie poleceń na lekcji i zostawił swoje rodzinne strony — mówi Joanna Mieszczyńska, nauczycielka z gimnazjum nr 13 w Olsztynie. —  W naszym regionie mamy bardzo liczną społeczność ukraińską. Dlatego chcieliśmy zaangażować Polaków i Ukraińców do wzajemnego poznawania swoich kultur. To na pewno nas wzmocni i zmniejszy bariery, które są często nie wokół nas, a w naszych głowach.


W warsztatach uczestniczyła też Ukrainka Iryna Samchenko, która przyjechała do Olsztyna pół roku temu. Jest wolontariuszką Fundacji Borussia.
— Na początku miałam wielkie problemy z językiem polskim, ale to już przeszłość — przyznaje Iryna. — Dzisiaj radzę sobie bardzo dobrze. Nasze języki są podobne. W ogóle mamy wiele wspólnego. Chociażby to, że lubimy pierogi i barszcz ukraiński…

ar

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5