Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy

2015-12-07 12:54:46(ost. akt: 2015-12-07 17:03:03)

Autor zdjęcia: Bartosz Cudnoch

Za nami finał X edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy. Jury oceniło 24 produkty i 8 potraw. Nagrody wręczył marszałek.
Konkurs jest organizowany od 2006 r. przez samorząd województwa we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct — Olsztyn. Jego celem jest m.in. zebranie unikatowych przepisów kulinarnych, które zostaną wydane w publikacji „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Finaliści zostali wyłonieni w konkursach subregionalnych. Do ścisłego finału zakwalifikowano 24 produkty oraz 8 potraw. Jury przewodniczył dr Grzegorz Russak znawca i propagator kuchni polskiej. W kategorii produkty i przetwory mięsne I miejsce przyznało Agroturystce "Trzy Świerki" Sławy Tarasewicz z Galwieci za romincki smalec rydzowy. W kategorii produkty i przetwory z ryb I miejsce zdobyła Danuta Bondarenko z Tolkmicka za perłę zalewową — śledzik w zalewie octowej.

W kategorii produkty i przetwory mleczarskie I miejsce przyznano Piotrowi Podgórskiemu z Brzezin za twaróg biały. W kategorii miody wygrał Remigiusz i Jan Pleszkunowie z Pasieki Wędrownej w Olsztynie za miód pszczeli. W kategorii przetwory owocowe i warzywne I miejsce przypadło Browarowi Kormoran z Olsztyna za podpiwek warmiński. W kategorii produkty zbożowe i cukiernicze I miejsce zajęły ex aequo PAN Wierzba za drożdżówkę z żurawiną i GSSCh Piekarnia Dźwierzuty za chleb żytni staropolski.


W kategorii napoje alkoholowe I miejsce przypadło Browarowi Kormoran z Olsztyna za piwo miodne oraz Emilii Paści z Tolkmicka za kompozycję owocową.
W kategorii potrawy — przedsiębiorstwa i szkoły I miejsce wywalczył Gościniec Ryński Młyn za bliny z maczanką. Wreszcie w kategorii potrawy — osoby fizyczne I miejsce jury przyznało Agroturystyce Placówka Agaty Rudnickiej z Wężówki koło Wydmin.

Bożena Kraczkowska

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. katechetka #1875799 | 83.12.*.* 7 gru 2015 13:50

    pierwsza w życiu , pierwsza na forum. Ja uwielbiam pliaćki ziemniaciane ze smażoną celulo moi drodzy parafianie

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-6) odpowiedz na ten komentarz

  2. polszczyzna #1875812 | 188.146.*.* 7 gru 2015 14:07

    "Jury przewodniczył dr. Grzegorz Russaka" czy "autor" tego wpisu, bo przecież nie artykułu, może wyjaśnić swoją konstrukcję słowną?

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5