Czwartek, 12 grudnia 2019. Imieniny Ady, Aleksandra, Dagmary

Mistrzowie kuchni uczą się w Olsztynie

2013-05-26 13:40:00 (ost. akt: 2013-05-26 11:25:44)
Kortowo to największe miasteczko studenckie w Polsce, a olsztyńską gospodarkę napędza w sumie około 40 tys. słuchaczy olsztyńskich uczelni wyższych

Kortowo to największe miasteczko studenckie w Polsce, a olsztyńską gospodarkę napędza w sumie około 40 tys. słuchaczy olsztyńskich uczelni wyższych

Autor zdjęcia: Grzegorz Czykwin

To jedyny taki kierunek w Polsce. Już niedługo kształcący się na nim studenci będą mieli do dyspozycji kuchnie i sale badawcze za... 12,5 mln zł. — Nasi absolwenci będą mistrzami kuchni najwyższej klasy — zapewnia prof. Lidia Wądołowska.

Nie tylko supernowoczesne kuchnie, ale też pracownie do oceny żywności, badań dietetycznych i tzw. zwierzętarnia. Nowy pawilon badawczy przy ul. Słonecznej w Kortowie będzie kosztował 12,5 mln zł, a jego budowa powinna rozpocząć się jeszcze latem.

— Przygotowujemy dokumentację przetargową pod wykonawstwo — mówi Aleksander Socha, kanclerz UWM. — Chcemy ruszyć z tą inwestycją jak najszybciej, bo aż w 90 proc. jest ona dofinansowana ze środków zewnętrznych i musimy rozliczyć się ze wszystkiego w wyznaczonych terminach.

— Będzie to przede wszystkim obiekt badawczy, a w kwestii dydaktycznej głównym beneficjentem tej inwestycji będzie Katedra Żywienia Człowieka naszego wydziału, na której odbywa się kształcenie z gastronomii–sztuki kulinarnej — wyjaśnia prof. Bogusław Staniewski, dziekan Wydziału Nauk o Żywności.

Kierunek gastronomia-sztuka kulinarna jest nowy. Na razie na dwóch rocznikach kształci się niespełna 100 osób. Ale to i tak dużo, zważywszy na fakt, że kierunek nie jest łatwy, a jego absolwenci będą... — ...bardzo wysoko wykwalifikowanymi mistrzami kuchni — podkreśla prof. Lidia Wądołowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka.

— To jedyny taki kierunek w Polsce, zupełnie autorski, stworzony przez naszą uczelnię. Na razie brakuje nam trochę bazy, ale dotychczas studenci dwóch pierwszych roczników mieli głównie przedmioty podstawowe. Dopiero teraz zaczną im dochodzić te coraz bardziej specjalistyczne.

Czego uczą się przyszli mistrzowie sztuki kulinarnej? Wszystkiego, co jest związane z gastronomią. Nazwy niektórych przedmiotów brzmią interesująco: kuchnie świata, technologia czekolady i karmelu, sztuka dekorowania stołów i potraw, gastronomia w aspekcie historycznym, kulturowym i religijnym, gastronomia w sztuce, analiza sensoryczna, technologia ciast i deserów, podstawy kelnerstwa i barmaństwa czy baristyka.

— Z nowego obiektu będą jednak korzystać nie tylko studenci gastronomii-sztuki kulinarnej, ale również naszego innego nowatorskiego kierunku, czyli dietetyki, którą prowadzi Wydział Nauk Medycznych — mówi prof. Wądołowska.

— Poza tym skorzystają kierunki starsze: technologia żywności i żywienie człowieka, kierunek lekarski, pielęgniarstwo, towaroznawstwo czy bioinżynieria produkcji żywności.

Władze uczelni oraz Wydziału Nauk o Żywności planują, że inwestycja zakończy się jesienią przyszłego roku i już od nowego roku akademickiego obiekt będzie służył studentom. — Nasz obecny budynek będzie nie tylko nowocześniejszy, ale i trzy razy większy — cieszy się prof. Wądołowska.


Polub nas na Facebooku:

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Zobacz także

Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Przaśny Olsztyniak #1095774 | 83.9.*.* 26 maj 2013 14:24

    wiecie, że moi znajomi dzielą się na tych, którzy czytają artykuły w olsztyńskiej i tych bardziej światłych?Zaglądam tu, bo jestem po zawodówce, nie mam pracy i mam parchy na gębie. Ale że młodzi tu czytają cokolwiek...wstyd.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. @# #1095773 | 83.24.*.* 26 maj 2013 14:23

    "..bardzo wysoko wykwalifikowanymi mistrzami kuchni — podkreśla prof. Lidia Wądołowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka. " HA HA KRZYKLIWE ŻYWIENIE ZBIOROWE CZŁOWIEKA DO NIE CHÓW I TUCZ ZBIORY BYDŁA I TO KIERUNEK W PRZECIWNĄ STRONĘ PANI "PROFESOR Z PRLu" .SZTUKA KULINARNA OD LAT OPIERA SIĘ NA KUNSZCIE JEDNOSTKI NIEPOWTARZALNEGO SMAKU ,NATURALNYCH ZWIERZĄT I ROŚLIN A NIE SYNTETYCZNYCH SMAKÓW PRODUKTÓW "Z TOREBKI" . ZAMIAST BUDOWAĆ Z MILIONY BUDYNEK DO NICZEGO BO ŻADNYCH BADAN NIE ZROBICIE BO ZA CO JAK PIENIĘDZY BRAK. JUŻ OD LAT POWINNO BYĆ RYBACTWO - SANDACZE KARPIE SZCZUPAKI SUMY W JEZIORZE ORAZ POWRÓT DO STARYCH DOBRYCH WARZYW ,ZIÓŁ-WINA KONIAKI ,DOBREJ DZICZYZNY KACZKI, BAŻANTY ORAZ NAJLEPSZE NA ŚWIECIE WINNICZKI A TU NIKT PRAWI E NIE ZNA SAMKU I SPOSOBU NA TAKIE DANIE "SŁYNNEJ KUCHNI FRANCUSKIEJ" TYLKO KOMU JA TO PISZĘ JAK TOWARZYSZKA Z PGR MOŻE STWORZYĆ DOM NA WSI ! I KUCHARZ TO OD LAT MA MIEĆ DAR GOTOWANIA A NIE DOKTORAT Z PRODUKCJI !!

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. ja #1095768 | 81.190.*.* 26 maj 2013 14:17

      UWM to fabryka bezrobotnych

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. wa #1095765 | 109.241.*.* 26 maj 2013 14:11

      A na uruchomienie kierunku architektura nie ma chęci. Kasy nie było też na uruchomienie stomatologii.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. student #1095753 | 213.184.*.* 26 maj 2013 13:47

      mimo to i tak zaraz niedouczeni hejterzy zaczną wypisywać teksty typu "przyszli bezrobotni"

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    Zagraj w GRY.wm.pl

    • Goodgame Empire
    • Goodgame Big Farm
    • Goodgame Poker
    • Shadow Kings - The Dark Ages